tiistai 25. lokakuuta 2011

Mummoillen terveyttä, kauneutta ja pitkää ikää - ruokakikkailun mielettömyydestä

Sää: pilvinen
Soundtrack: Ella ja Aleksi - Hyvää Yötä

Eräällä keskustelufoorumilla on viime päivinä käyty keskustelua ruoka-asioista ja siitä miksi lisäaineita pitää änkeä joka paikkaan. Muutamat tietysti ovat sitä mieltä, että lisäaineiden välttely on turhaa hysteriaa ja makeutusaineetkin ovat täysin vaarattomia. Minä en siihen usko. Sitä paitsi arominvahventeet ja makeutusaineet eivät kyllä tippaakaan ruuan makua paranna, päin vastoin. 
Muistelen vieläkin lämmöllä taannoista reissua Hong Kongiin, jossa parhaat makuelämykset tarjosivat Revolving 66-ravintolan ERITTÄIN suklaapitoinen eurooppalainen jälkiruokabuffet ja Nathan Roadin iltavilinän yläpuolella mussutettu Big Mac (joka yllättäen maistui samalta kuin Turussa). Muuten ruuat siellä maistuivat oikeastaan kaikki samalta. Natriumglutamaatti piti huolen siitä. Se kotimaisista eineksistäkin tuttu ällönäitelä aromi hallitsi makumaailmaa, oli edessä sitten mitä tahansa. Suomalaisessa aromisuolassa natriumglutamaattia on yleensä vaivaiset 50%, mutta Kiinassa "aromijauhe"-nimellä myyty tavara sisältää 98% natriumglutamaattia ja 2% suolaa. Että niinku omnomnom ja sillee. 

Samanlaista vääntöä on käyty myös eri ruokavalioista ja niiden terveellisyydestä. Päätin siis kantaa korteni kekoon, sillä olen kehittänyt uuden dieetin. Siitä tulee ihan varmana seuraava muotivillitys. Sen nimi on Moderni Mummodieetti (MM™) ja se teilaa karppaukset sun muut höpönlöpöt mennen tullen kuin paraskin potkupyörä. MM perustuu samoihin raaka-aineisiin ja ruokiin joita mummeli-ikäiset ovat lapsuudessaan syöneet; ruista, ohraa, kauraa, kermaa, rasvaista maitoa, voita, kananmunia, kalaa, lihaa, marjoja, sieniä, juureksia, vihanneksia, kotimaisia hedelmiä jne. Raffinoidut sokerit, vaalea leipä sekä vehnäpulla ovat erikoisherkkua, hiivakohotteisen sekaleivän tilalla arkisin juureen leivottu tumma leipä, ja ruuat valmistetaan itse alusta loppuun aidoista asioista. Modernina lisänä raakoja kasviksia ja hedelmiä sekä puhdasta suomalaista kraanavettä. Makeutukseen pääosin hunajaa ja minimaalisesti sokeria. 

Mullistavaa, eikö totta?! Pitäiskö myydä tää idea jenkkilään? Tulisko tällä miljonääriksi?  Vai onkohan tässäkin kyse sittenkin vain ihan normaalista järkevästä perusruokavaliosta jossa jokaisella raaka-aineella on joku funktio palapelin täydentämisessä..? Joku Ameriikassa on antanut ihan tavalliselle, terveelliselle ruokavaliolle nimen South Beach Diet, ja yhtäkkiä kyseinen juttu olikin kuuminta hottia. Joten kai Mummodieettikin pitää patentoida ennen kuin tää homma räjähtää käsiin ja rahaa alkaa pukata ovista ja ikkunoista! :D

Karppaamiset sun muut ovat ruokavalioden joukossa oma lukunsa, jota en edes ala sen suuremmin ruotimaan. En usko että maaninen alakarppaus on kovin terveellistä - mikään ääripään touhu harvemmin on - ja suosin ennemmin MM-dieetin mukaista suurpiirteistä hyväkarppauksentapaista, jota on ennen harrastettu ihan olosuhteiden pakosta. Sokeria ja vaaleaa vehnää käytettiin enimmäkseen vain juhlapäivinä, ja energiaa saatiin runsaasti suojaravintoaineita sisältävistä raaka-aineista jotka käsiteltiin ja kypsennettiin itse. Lisäaineista ei ollut tietoakaan. 
Lisäaineet ovatkin ehkä se suurin turhake mitä ruuasta löytyy. Lisäaineiden lisäksi myös muita pirulaisia on piilotettuna ruokaan; harvapa tulee ajatelleeksi että hiivaa on nykyään teollisesti valmistetussa leivässä pahimmillaan jopa nelinkertainen määrä kotileipomuksiin verrattuna, ja hiivan liikakasvu on yksi elimistöä ja koko kehoa pahasti rasittava vaiva. Hiiva kun voi aiheuttaa ongelmia myös vaikka hiuspohjaan, kieleen tai tytöt-tietää-minne, jos sitä on ruuansulatuselimistössä riesaksi asti.
Jätin jokin aika sitten hiivan, vehnän ja sokerin käytännöllisesti katsoen kokonaan pois, herkkupäiviä tietysti pidän. Tuloksena on parin kuukauden jälkeen pirteämpi olo, sikeämpi uni, vähemmän ärtyisä suolisto, rauhallisempi vatsa sekä parempi iho ja kiiltävämpi tukka - tosin 2 viimeksimainittua saattavat myös johtua siitä että lisäsin avokadonkulutustani moninkertaiseksi. 
Avokado se on nimittäin hirmutten terveellistä ja hyvää. Miä tykkään kovasti, varsinkin aamulla se on limemehutirauksen kanssa kertakaikkiaan ihanaa mutusteltavaa. Jos helpolla haluaa herkutella niin aina voi kuutioida avokadon ja tomaatin ja lisätä hiukan sipulisilppua, tirauksen suolaa, pippuria ja sitruunanmehua ja lykätä koko komeuden leivän päälle. Ja se leipähän on tietysti hiivatonta ja tummaa, joten Pirkka Auringonkukkaleipä tai Ullan Pakarin Ruistrio on paras valinta. Suosittelen. Jos satutte Naantalin nurkilla pyörimään, niin pikku vinkki: Naantalin Aurinkoisen leipoma reikäleipä on myös hiivatonta ja maku suoraan taivaasta!

Että kaikki vaan mummoilemaan niin jaksetaan sit wanhana pitää rollaattoriformulakisoja palvelutalon käytävillä! =)

PS. Avokadopitoista superherkkua mielivä totta kai muusaa pari avokadoa, lisää puolikkaan limetin mehun, puolikkaan pienen sipulin ynnä muutaman jalapenosiivun hienona silppuna ja kruunaa koko komeuden puolella desillä homejuustomurua sekä 2 ruokalusikallisella ranskankermaa... Tuohon edellä mainitsemaani pöperöön jää kyllä sit kerrasta koukkuun, joten täten irtisanoutun kaikesta vastuusta mikäli joku päättää olla uhkarohkea ja kokeilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti