torstai 20. kesäkuuta 2013

Hummusta hei - juhannussapuskaa!

Kas tässä pikainen postaus, olen ollut tuhma ja lomaillut viikon sekä flunssaillut toisen. Norjalainen vuonolentsu iski oikein kunnolla, ja nyt alkaa olo olla sen mukainen että työt kutsuvat.

Hummus on siitä kivaa tavaraa, että se käy syötäväksi minkä kanssa tahansa - dippikasvikset, grilliruoka ja leipä rakastavat kaikki hummusta! Kannattaa rohkeasti kokeilla, mikä näistä saa makuhermosi hyrräämään...tässä siis iloksenne muutama kiva hummusresepti, jos vaikka pelkät uudet perunat ja grillimakkara ei riitä.


Paprikahummus syntyy parissa minuutissa joko kutterissa, blenderissä tai sauvasekoittimella. Paprikaa löytyy ruokakaupoista lasipurkeissa kuorittuna ja paahdettuna; niistä kannattaa nyppiä valkoiset sisäosat ja siemenet pois ennen käyttöä. Voit käyttää joko keltaista tai punaista paprikaa, punaista käyttäessä hummukseen tulee bonuksena upea oranssi väri. 

Tahinia on kahta versiota, kuorimattomista ja kuorituista seesaminsiemenistä tehtyä. Itse pidän enemmän kuorellisesta luomuversiosta, mutta reseptiin sopii kumpi tahansa. 
Jogurtin suhteen pätee sama, eli käytä sitä mistä pidät eniten, kunhan se on sitä sorttia missä lusikka seisoo pystyssä vaikka tunnin. Jogurtin voit myös halutessasi korvata pehmeällä tuorejuustolla.
Jälleen kerran painot ovat sinne päin, joten "sillai sopivasti" on taas paras ystävämme...

Hummukseen tarvitset:


1 tlk (nettopaino 200-250 g) kikherneitä

150 g säilykepaprikaa (n. 1½ kpl)
1 dl tahinia
4 rkl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
1-2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
1-2 tl paprikajauhetta
1-2 tl hunajaa
½-1 tl suolaa

Valuta ja huuhtele kikherneet, valuta myös paprikoista enin liemi. Aja paprikat ja herneet masiinalla rakeiseksi massaksi, pysäytä kone ja lisää loput raaka-aineet. Myllää tasaisen samettiseksi, hiukan pienenpieniä paprikanpaloja jää näkyviin joka tapauksessa. Maista ja mausta lisää jos on tarpeen. Valmistaudu henkisesti siihen, että maistettuasi alat hihittämään, ihokarvasi nousevat pystyyn ja jalkasi meinaavat pettää. Saattaa aiheuttaa riippuvuutta.


Kidneypapuhummus syntyy nimensä mukaisesti kidneypavuista. Sitkeästi kutsun kaikkia palkokasvipohjaisia dippejäni hummus-nimellä, vaikka tämä ei nyt ehkä ihan hummusta oikeasti olekaan. 

Valmistaminen onnistuu käsipelillä tai sillä ihanaisella kokin rakkaalla ystävällä, kutterilla.
Ihan tavalliset purkkipavut sopivat tähän, lisäksi pehmeää makua antavat sipuli, paahdetut cashewpähkinät sekä kesäkurpitsa. Sivuvaikutuksiin lukeutuu mm. maiskuttelua ja harkitsematonta santsailua.

1 tlk kidneypapuja suolavedessä

n. 150 g kesäkurpitsaa (reilu 5 cm pätkä)
1 iso tai 2 pientä sipulia
1 valkosipulinkynsi
kourallinen cashewpähkinöitä
1 rkl voita
1 tl (valkosipuli)öljyä
1 tl sitruunanmehua
pieni ripsaus currya
paprikajauhetta, suolaa, valkopippuria

Paahda cashewpähkinät kuumalla kuivalla pannulla tumman kullanruskeiksi, varo etteivät mokomat pala. Siirrä pähkinät syrjään ja alenna pannun lämpötilaa keskilämmölle. Lisää voi, hiukan öljyä, erittäin ohuiksi puolikuusiivuiksi silputtu kesäkurpitsa ja hieman suolaa. 

Anna kurpitsan hikoilla muutama minuutti, lisää sitten hienoksihakattu sipuli ja anna ruskistua. Laske pannun lämpöä miedolle, kippaa murskattu valkosipuli, pavut liemineen sekä hitunen currya ja reilu ropsaus paprikajauhetta kasvisten päälle. Hauduta välillä pyöritellen rauhallisesti 5-10 minuuttia kunnes valkosipuli on pehmennyt ja pavut alkavat hajota. Ota pannu pois levyltä. 
Laita pähkinät pussiin ja hakkaa ne hienoksi esim. kaulimella tai silppua ne kutterissa. Jos et voi tai halua käyttää kutteria, kippaa pähkinät pannulle,sekoita ja painele pavut ja muut kasvikset mössöksi vaikka haarukalla. 
Kutteria käyttäessäsi lykkää hiukan jäähtyneet kasvikset pannulta kutteriin pähkinöiden seuraksi, pyöräytä ei-ihan-tasaiseksi massaksi.  Maista & mausta sitruunanmehulla, suolalla, pippurilla makusi mukaan.


Hernehummus on ihanaa, raikasta, maukasta ja ehdoton lempparini! Tämä herkku soveltuu myös lämpimän ruuan lisäkkeeksi, karppaajat kiittää. Hernehummuksenkin voit tehdä joko kutterissa, sauvasekoittimella tai haarukalla. Viimeinen vaihtoehto saa varmasti pinnan kiristymään, joten suosittelen koneellisen avun käyttöä. Parhaan tuloksen saat käyttämällä pakasteherneitä, usko tai älä!

Tarvitset:

350 g pakasteherneitä
litran vettä
3 valkosipulinkynttä (kyllä!)
1-2 rkl voita
3-6 rkl ranskankermaa (kehtaakin käyttää kevytversiota, täti tulee ja näpsii kumilenkillä sormille!)
suolaa, limenmehua
pieni tilkka herneiden keitinvettä





Kiehauta vesi ja 2 kokonaista valkosipulinkynttä, lisää 1 tl suolaa ja herneet. Keitä muutama minuutti, kunnes herneet ovat lähes kypsiä. Testaa kypsyys ottamalla herne sormien väliin ja puristamalla. Jos se menee rikki eikä tunnu kovalta, herneet ovat valmiita. Älä missään nimessä keitä liian kauan, sitten voit saman tien tehdä hernesoppaa...ota desin verran keitinvettä talteen ja kippaa loppu kattilan sisältö siivilään. 
Anna jäähtyä pari minuuttia, viskaa sitten joko kutteriin tai takaisin kattilaan tai muuhun tasapohjaiseen astiaan.
Raasta tai murskaa valkosipulinkynsi ja lykkää herneiden kaveriksi. Lisää myös 1 rkl voita, 3 rkl ranskankermaa, ½ tl suolaa ja 1 rkl limenmehua. Surauta tasaiseksi massaksi, lisää tarpeen mukaan voita, ranskankermaa tai keitinlientä mikäli massa on kovin paksua. Maistele, maustele.


Hauskaa, lämmintä ja ennen kaikkea turvallista juhannusta kaikille! Muistakaa tehdä taikoja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti