sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Soda pop, osa II - pullankorviketta

Hilipataheijaa!
Pakko myöntää, että olen todella laiska kokkaamaan mitään suureellisempia pöperöitä pelkästään itselleni. Nyt on ollut paljon hyviä syitä kokkaamiseen ynnä muuhun, kun eräs herrahenkilö on jotenkin löytänyt tiensä elämääni. Sanonpa vaan, että yläkertaan kiitokset kaikkiruokaisista ihmisistä! Tähän tyyppiin nimittäin uppoaa kaikki mitä väsään.
Tänään on puuhakokkailupäivä, uunissa on pippurista seesami-sitruunabroileria ja chorizomaustettua seitanpaistia. Lupaan postata nämäkin reseptit, mutta enemmän haluan kertoa leivästä. Siitä samasta soodaleivästä, jonka löysin hiljakkoin elämääni. Leipä kohotetaan soodalla, eli se sopii hiivaa vältteleville sekä kiireisille ja/tai laiskoille leipureille. Kaverini pyysi vinkkiä maidottomaan versioon, joten tänään leipaisin koeversion appelsiinimehusta, ja päätin vetää vielä enemmän uutta mukaan; maustoin leivän vähän reilummin ja lisäsin aprikoosia. Melko mainio tekele, ottaen huomioon että siinä ei ole tavallisia vehnäjauhoja ollenkaan!

Tällä kertaa käytin seuraavia raaka-aineita:
2,5 dl appelsiinimehua (2 isohkon appelsiinin mehu)
2 appelsiinin kuoret
6 dl kauraisia sämpyläjauhoja
2 dl hienoa ruisjauhoa
1 dl ohrajauhoa
1,5 dl neljän viljan hiutaleita
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½ tl muskottia
½ tl maustepippuria
3 rkl vaniljasokeria (itsetehtyä, 1 tl vaniljapapurouhetta/3 dl sokeria)
1 tl suolaa
2 rkl soodaa
1 tl leivinjauhetta
60 g sulatettua voita
2 munaa (pihistin näistä hiukan voiteluun)
Sekoittamisen jälkeen lisäsin 1 purkin aprikoosia sokeriliemessä pieneksi kuutioituna ja pyöräytin ne taikinan sekaan varovasti.
Taikinasta tulee hiukan löysempää aprikoosista irtoavan nesteen vuoksi, tämä ei ollut ongelma koska käytin silikonista kakkuvuokaa.
170 astetta ja 45 minuuttia oli tällä kertaa tarvittu lämpö ja aika, mutta aika voi mennä yli tuntiinkin uunista riippuen.

Sopii kahvin tai teen kaveriksi, parhaimmillaan hiukan lämpimänä voin, hillon tai marmeladin kera.

Nytpä taian mennä väsäämään seitanille marinadin ja lisäkkeeksi nuudeleita laiskan kokin satay-kastikkeessa.
Leppoisaa pyhäiltaa!

-Hulta

PS. Kyl miä sen maidottoman ruokaleivänkin vielä tekaisen, odottakaapa vaan!

2 kommenttia:

  1. Tee aitoa, ehtaa ruisleipää! Mulla on juuri, jossa ei ole hiivaa. Jos haluat, niin pistä tuolla toisaalla viestiä, iin voin lähettää sulle juuren ja ohjeen :)

    VastaaPoista
  2. Heiiii mullemulle! Hetinyt! Kiiiiitos <3
    En ole juurihommiin perehtynyt vielä, jotenkin leivonta on ollut pari vuotta vähän tauolla säälittävän keittiön takia. Mutta pitää kyllä opiskella tuokin homma, ties mitä miä siitä keksin! =)

    VastaaPoista