sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Bilehileen parhaat - penninvenyttämisestä pt. I, TexMex 1/2

Pippalot ovat mukavaa kulua viikonlopuille ja juhlien järkkääminen onkin lempipuuhaani - mutta ah, niin ihanan kallista! Miten saada ihmisten mahat täyteen edullisesti?
Teen tästä muutaman postauksen sarjan, koska muuten kukaan ei jaksa lukea näitä loppuun saakka...

TexMex alkaa olla jo tuttua huttua kaikille. Perjantaisin ja lauantaisin tuntuu, että kassalla tulee vastaan enemmän texmex-tavaraa kuin sitä perussettiä eli sipsejä ja dippiä, ja mikäpä siinä, hyväähän tuo on. Yhteen ateriaan parille hengelle saa tosin uppoamaan jopa 30 euroa rahaa! Hirveän paljon ihmiset ovat valmiita maksamaan, vaikka pienellä vaivannäöllä pääsee paaaljon halvemmalla.

Tortillat. Nämä ovat mielestäni se pahin rahastuskeino. Kyseessähän on siis vehnä-vesi-hiivataikinasta tehdyt pannulla paahdetut lätyt. Tortillan teko siis on oikeastikin noin yksinkertaista kuin mitä yllä kuvailin; sekoita ja vaivaa 2 dl vettä, ripaus suolaa, pikku rippunen hiivaa ja (riittävästi) puolikarkeita vehnäjauhoja tai hienoa maissijauhoa - esim. Risenta tai Maseca - sitkeäksi taikinaksi. Anna levätä peitettynä puolisen tuntia, jaa n. puolen desin kokoisiksi (en osaa paremmin itseäni ilmaista, mutta puolisen desiä taikinaa menee isoon pannuun) palluroiksi ja kauli litteiksi, parin millin paksuisiksi letuiksi. Laita odottamaan pyyhkeen alle sillä aikaa kun kuumennat kuivan paistinpannun - itse suosin perinteistä valurautaa - ei ihan, mutta melkein tulikuumaksi. Paahda lätyt yksi kerrallaan, käännä kun alapinnalle on muodostunut muutama ruskea täplä. Laita foliopaketin sisään pyyhkeen alle suoraan pannulta ja toista. Tämä määrä ruokkii sujuvasti 2-4 henkilöä ruokahalusta riippuen. Pitaleivät syntyvät käytännössä samalla tavalla ja samasta taikinasta, mutta tällöin jätä lätyt reilu ½ cm paksuiksi ja nakkaa pannulta kuumaan uuniin pellille jälkikypsymään minuutiksi tai pariksi.
Toinen versio tortilloista on maissijauhoista - taas puhutaan maissijauhoista, ei maissitärkkelyksestä - tehty lettutaikina, josta paistetaan räiskäleitä pannulla. Sekoita veteen maissijauhoja, ripaus suolaa ja pikkupikku liraus öljyä. Paista keskikuumassa pannussa voin tai öljyn kanssa. Helppoa ja halpaa tämäkin.

Yksi suurin suosikkini texmex-pöydässä on chili sin carne. Se on tuhti pataruoka jossa on lihan sijaan soijarouhetta, tällainen ruoka on halpaa ja se myös sopii käytännössä kaikkiin ruokavalioihin (jos ei ruoka-aineallergioita oteta huomioon). Omat rajoitteeni ovat melkoiset, sillä en syö mitään millä on ollut naama (ei siis eläimiä), lisäksi olen allerginen tuoreelle tavalliselle paprikalle. Käytän siis suippopaprikaa jota vatsani kestää, ja lihan korvaan soijaproteiinilla. Ota selvää vieraidesi ruoka-ainerajoitteista ja justeeraa reseptiä sen mukaan, kaikilla on kivaa sitte.
Käytän chili sin carnea yleensä niin, että kasaan sitä tortillan sisään salaatin, juuston ynnä muun hyvän kanssa. Se toimii myös omana ruokalajinaan vaikka riisin kanssa, pääruoaksikin toimivaa ja spesiaalia!
Kukaan ei ole ikinä jäänyt ihmettelemään lihan perään, koska hyvin maustettu soijarouhe menee täydestä kuin väärä raha...tässä siis The Resepti.

Chili sin carne

10 cm pätkä kesäkurpitsaa
10 pientä tai 5 isoa herkkusientä
2 keskikokoista tai 1 iso sipuli
2 pientä tai 1 iso porkkana
10 cm pätkä purjoa
10 cm pätkä varsiselleriä
1 iso paprika
2-5 kynttä valkosipulia
tuoretta tai kuivattua chiliä hienonnettuna maun mukaan
1½ dl kuivaa soijarouhetta
1 prk valkoisia-, kidney- tai mustasilmäpapuja
1 prk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyrettä
n. 2-4 dl vettä, kasvislientä tai tummaa olutta
öljyä

1 tl sokeria
1 tl kaakaojauhetta (siis sitä itteänsä, ei kaakaojuomajauhetta)
1 tl chilijauhetta
1 tl korianteria
1 tl juustokuminaa
1 rkl paprikajauhetta
mustapippuria
suolaa

Pilko kasvikset tasakokoisiksi pieniksi paloiksi, kuumenna iso paistokasari, pata tai kattila. Lisää loraus öljyä ja hikoiluta kesäkurpitsaa ja herkkusieniä hetki suolan kanssa. Kun enin neste on irronnut ja haihtunut, lisää muut kasvikset papuja lukuunottamatta ja anna ruskistua hiukan. Lisää sokeria ja kaakaota lukuunottamatta kaikki muut mausteet ja lämmitä niitä minuutin pari, kunnes tuoksut alkavat irrota. Varo etteivät mausteet kärähdä! Lisää soijarouhe, pavut ja tomaattipyre, pyörittele hetkinen jotta kaikki menee suloisesti sekaisin ja lisää tomaattimurska, sokeri, kaakao ja vähitellen nestettä niin että soijarouhe saa imettyä enimmän siitä parin minuutin aikana. Hauduta vähintään puoli tuntia, mutta edes kolmen tunnin haudutus ei ole liioiteltua - maut vain paranevat! Tarkista maku pariin otteeseen kypsymisen aikana ja lisäile mitä nyt tuntuu puuttuvan.


Jauhelihaa voipi paistella myös, yleensä maustan sitä 3 eri tavalla: mausteiseksi, tuliseksi ja valkosipuliseksi. Mausteiseen käytän reilusti juustokuminaa, korianteria, mustapippuria, paprikajauhetta, sipulijauhetta, hiukan valkosipulia ja miniripauksen kanelia sekä suolaa, jolloin tuloksena on täyteläisen voimakas muttei tulinen makuelämys. Tuliseen vaihtoehtoon tungen taas reilusti chiliä, cayennea, tulista savustettua paprikajauhetta, mustapippuria ja juustokuminaa ja korinteria. Valkosipuliseen - no, kuten voisi kuvitellakin, paljon valkosipulia ja lisäksi suolaa ja pippuria.
Näin jokaisen makuun on tarjolla jotain, ja lihaa kuluu vähemmän koska chili sin carne täyttää sekä tortillaa että vatsaa todella tehokkaasti.

Kas tässä ensimmäinen osa TexMex-herkuista, jatkoa seuraa kastikkeiden merkeissä ihan näillä näppäimillä...
Ihanaista alkuviikkoa!
=) Hulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti