torstai 2. huhtikuuta 2015

Maasta sinä olet tullut - herkkua juureksista

Nonni, täällä sitä vaa möllötetään ja tehhään ruokaaki helpoimman kautta. Uusi työ alkaa ensi viikolla - siitä tarkemmin kun kuvio on selvinnyt minullekin mutta sanonpa vaan että ihan uusi juttu ja hauskan oloinenkin vielä - ja tässä olen pikkuhiljaa yrittänyt asennoitua siihen että kohta akkaa viedään ja vauhdilla. Kirjaimellisestikin... :D

Tämän illan ateria oli "helpolla valmiiksi"-tavaraa; uunijuureksia ja homejuustoa. Tällainen kokkailu on vaivatonta, helppoa ja terveellistä. Ei mitään ylimääräistä, ei mitään keinotekoista. Ja mikä parasta, ei ylimääräistä säätöä.
Eikä edes ylimääräistä vaivaa, minä se kun en edes juurikaan vaivaudu juureksia kuorimaan. Bataatin kuorin koska sen kuoressa oli paljon jälkeä ja lanttu nyt on sen verran paksukuorinen että sekin joutui vihanneskuorijan käsittelyn, mutta potut, porkkanit ja punikit saivat maistaa veistä palttoot yllään, pikaisen suihkun jälkeen.



Uunivuoaksi nappasin uuden, ihanan ja valtavan suuren Koncis-teräsvuuan, jonka sain yhdeltä Ikea-reissulta Murun höveliäällä myötävaikutuksella. Vuoka on kaunis, käytännöllinen ja sen mukana tulee myös paistiritilä. Tuskin maltan odottaa että pääsen ritilääkin tyyppaamaan, ei varmasti kestä kauaa...
Kannattaa valita riittävän suuri vuoka johon juurekset mahtuvat tiiviisti latoen yhteen kerrokseen jotta ne kypsyvät tasaisesti ja - niin - ylipäätään kypsyvät eivätkä kuivu liikaa.

Mutta ne juurekset! Tällä kertaa paahdoin niitä yksinkertaisten mausteiden kera ja lisäsin suolan sijasta Bavaria Blu sini-valkohomejuustoa päälle lautasella. Ruoka sai kalsiumlisää, vähän suolaisuutta ja rutkasti makua yksinkertaisesti!
Mikä tahansa homejuusto sopii juureksien seuraksi; Aura, gorgonzola ja rustiikkibrie ovat suosikkejani mutta tuo halvanpuoleinen saksalainenkin toimi ihan mallikkaasti. Olenpa joskus raastellut päälle parmesaaniakin. Murulle, tuolle paatuneelle lihansyöjälle, kelpasi juurekset, juusto ja pilkottu tomaatti päivän pääateriaksi, eli ei voi olla kovin pahaa...
Välimeren suunnalta makuvivahteita hakeva voi kypsennyksen loppuvaiheessa murustella fetaa tai siivuttaa halloumia juuresten pinnalle viimeisen 5-10 minuutin ajaksi uuniin väriä ottamaan. Lemppariruokiani on paahdetut kasvikset fetahunnun kera, parempaa on vaikea edes kuvitella saati tehdä.



Juurekset itse ovat myös lähinnä kokin mielialanmukaista sorttia. Tällä kertaa käytin perunaa, porkkanaa, lanttua, punajuurta ja bataattia. Juuriselleri, nauris ja jopa palsternakka tulevat myös kysymykseen, näistä pidän oikein kovasti. Palsternakan ominainen kitkeryyskin kesyyntyy pitkällä kypsennyksellä. Kannattaa kyllä vähän pienemmäksi pilkkoa kuin vaikka bataatti, että luonne ehtii ärtsymmältäkin palsterilta karista uunissa.

Jos pidät oikein makiasta, ruokaan voi laittaa hiukan hunajaa tai siirappia. Itse olen sitä mieltä että juureksien luontainen sokeri riittää. Ainakin tänään olin sitä mieltä, huomisestahan ei voi tietää. Naisena pidätän oikeuden muuttaa mieltäni ilman rutinoita toisilta.

Muitakin kasviksia voi laittaa mukaan, itselle tulee heti mieleen paprika tuoreena tai paahdettuna säilykkeenä, kesäkurpitsa, myskikurpitsa ja kyssäkaali. Kannattaa heittäytyä vähän hulluksi ja kokeilla kaikkea mahdollista, koskaan ei tiedä mikä yhdistelmä onkin superherkkua.



Juureksien lisäksi ruokaan eksyy poikkeuksetta myös sipulia ja valkosipulia sekä öljyä ja/tai voita sekä yrttejä. Yrttien suhteen jokaisella on oma makunsa ja omat suosikkini ovat rakuuna, timjami ja rosmariini. Tällä kertaa käytin rosmariinia ja rakuunaa, mutta kesällä äiteen piha on täynnä ruohosipulia joten lykkään yleensä sitäkin sekaan jos maaman kyökissä satun mellastamaan.
Salvia toimii, samoin kirveli ja meirami, ja mikä jottei oreganoa ja basilikaakin voisi sekaan lykätä. Yrttejä kannattaa käyttää korkeintaan kahta kerrallaan ettei makusinfonia muutu kakofoniaksi. Keep it simple!

Mutta, pitemmittä jupinoitta nyt lykkää reseptiä täältä!
4 hengen pääruokaan tai 6 hengen lisäkkeeseen tarvitset:

n. 2 kg juureksia, esim:
2 valtavaa porkkanaa
puolikas pieni lanttu
4 keskikokoista punajuurta
bataatti
4-5 perunaa

3 pientä (puna)sipulia tai 5-6 kevätsipulia
1 valkosipuli
2 tl kuivattuja yrttejä
1 tl hienoksirouhittua mustapippuria
½ dl oliiviöljyä tai 50 grammaa sulatettua voita

100 grammaa juustoa

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Pilko juurekset ronskeiksi palasiksi, noin tuplasti isommiksi kuin keittojuurekset ja levitä ne uunivuuan pohjalle. Ripottele mausteet ja hakattu valkosipuli juureksien päälle, kaada rasva päälle ja pyörittele hyvin sekaisin.
Lykkää koko komeus uuniin ja kypsennä ensin tunti 200 asteessa. Pyöräytä puolen tunnin välein. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja kypsennä vielä 45-60 minuuttia. Pyöräytä ympäri 20-30 minuutin välein eli aina kun juurekset alkavat olla ruskeita.

Laita tulikuumien juureksien päälle juustoa noin 1-2 sokeripalan kokoisina paloina tai hienona raasteena. Anna sulaa, tarjoile.

Extramakua ja rakennetta ruokaan saat lisäämällä pähkinöitä tai siemeniä; pecanpähkinä menee sellaisenaan käsissä hiukan murennettuna, saksanpähkinä ja pinjan- kurpitsan- tai auringonkukansiemenet kannattaa paahtaa kevyesti ensin.


Muissa uutisissa koti alkaa hakea lopullista muotoaan, uusi kylppärikaappi on hallussa mutta toistaiseksi kasaamatta, iltaiset leivontahepulit ovat taas alkaneet nostaa päätään parin vuoden tauon jälkeen ja pojat ovat kotiutuneet käytännössä täysin. Ihan jeejee ja megaihQ, ottaen huomioon minkä sortin paniikkipenikoita nuo siivekkäät ovat aiemmin olleet...altistus, ystävät rakkaat, altistus uusille asioille, se on se juttu. Ei tee pahaa meille ihmisillekään!

Pääsiäispyhiä odotellessa, täällä Hulda H, Kyöpelinvuori.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti