sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Spice up your life - mausteista ja maustekaupoista

Mausteet. Keksintö, jota ilman elämä ja varsinkin ruoka olisi niin paljon tylsempää. Moni mauste on aikoinaan ollut kullan hinnoissa, ja niiden edestä on vuodatettu niin omien kuin vihollistenkin verta.

Suomalaiset perinteisesti ovat käyttäneet melko pitkälti suolaa, pippureita, currya ja paprikajauhetta. Ei tarvitse lähteä kovin pitkälle rajojen yli, kun vastaan tulee jo hyvinkin erilaista ruokaa. Onneksi on internet, joka on pienentänyt maapallon kaikkien ulottuvilla olevaksi pelikentäksi; pelkästään YouTubesta löytyy niin valtavasti erinomaisia ruokaohjelmia ja -videoita, että sitä voi ja kannattaakin käyttää ilmaisena kokkikouluna!

Muutamia suosikkejani ovat Gemma Staffordin Gemma's Bigger Bolder Baking, joka keskittyy upeisiin ja helppoihin leivonnaisiin ja jälkiruokiin, Laura in the Kitchen, joka on amerikanitalialaisen Laura Vitalen kokkikanava ja ruoka sen mukaista - eli makuja ja kaloreita ei säästellä - sekä Titli Nihaanin Titli's Busy Kitchen, jossa valmistetaan itämaisempia herkkuja selkeästi ja huumorin sävyttämien sutkautusten saattelemana.
Kaikilla on yhteistä vahvat, selkeät maut ja mukavan simppelit reseptit. Niitä toteuttaessa ei vaadita valtavaa ammattitaitoa tai kokemusta, ja työohjeet ovat yksityiskohtaiset. Mitäpä sitä muuta kaipaa?

Mutta niistä mausteista! Useimmin käytän kyllä niitä perinteisiä eli suolaa ja mustapippuria, paprikajauhettakin kuluu paljon mutta eniten menee savupaprikaa. Sitä löytyy kaapista sekä mietoa että voimakasta, ja eipä meillä kananmunia tai lihaa juurikaan paisteta lisäämättä tätä ihmeellisen maukasta tavaraa sekaan. Savupaprikaa löytyy Punnitse&Säästä-kaupoista sekä S- ja K-kaupoista.
Mustapippuri jauhetaan yleensä Peugeotin myllyllä tuoreeltaan ruuan päälle, mutta joskus kaipaan vähän karskimpaa rouhetta. Tätä varten kaapin perukoilla on tallessa Murun kämpästä pelastettu kertakäyttömylly. Kertakäyttöiset maustemyllyt ovat mielestäni haaskausta ja turhaa ympäristön saastuttamista, johon ei pidä ryhtyä ensinkään. Kunnon maustemyllyihin investointi ja mausteiden ostaminen pussissa on parempi vaihtoehto. Luonto kiittää luonnonystävää jne. Tässä kohtaa kuitenkin jo ostettu tuote käytetään loppuun, ja myllyn tyhjennyttyä mietitään uusia metkuja.

Suola, pippuri ja paprika ovat vain perusmakuja, joitten lisäksi meillä käytellään ahkerasti monia mausteita. Muita suosikkeja ovat juustokumina, korianteri, chili jauheena ja rouhittuna, cayenne, curry, rakuuna, rosmariini ja timjami. Aika perussettiä siis, mutta lisäksi käytän myös paljon tuoreita kasveja maustamiseen, mm. tuoretta valkosipulia, inkivääriä, omenaa, limeä ja sitruunaa. Joihinkin liharuokiin ja chili sin carneen täräytän mukaan kanelia ja kaakaota, Setsuaninpippurikin on aina välistä ehdoton juttu, toimii monessa ja löytyy P&S-kaupasta. Jos ei sitten Kiinassa käy, sieltä löytyy myös.
Maustekastikkeiden suhteen olen ollut viime vuosina varsin maltillinen; Naantalin-kodin jääkaapissa oli kokonainen hylly pelkille kastikkeille, nyt niitä on vain muutama purnukka. Soija, ketjap manis, sweet chili, Sriracha, currytahna, HP, Poppamiehen Barbados, karkea dijon-sinappi, Felixin Chilikastike ja jokin salaattikastike löytyvät käytännössä aina. Etnokauppareissuilla kyllä aina hiukan kokoelma karttuu...

Alkoholit ovat loistavia maun antajia. Kaapissa on aina punaviiniä (alkoholiton Carl Jung on loistavaa), portviiniä, sherryä, viskiä, liköörejä ja kuivaa vermuttia. Niillä marinoituu ja maustuu moni asia. Vermutti-rakuunabroileri on nopea ja herkullinen juhlava ruoka, joka ei vaadi sirkustemppuja valmistuakseen. Siihen tarvitset:

4 broilerin rintafilettä tai minuuttipihviä
voita, öljyä
suolaa, pippuria, rakuunaa
desin verran vermuttia
loiskaus vettä

Kuumenna rasva pannulla, paista broileri kullanruskeaksi, testaa kypsyys tuikkaamalla fileen paksuimpaan kohtaan reikä - jos ulos tuleva neste on kirkasta, kypsää on - ja mausta molemmin puolin miedosti suolalla ja pippurilla. Lisää päälle rakuunaa ja kaada vermutti pannulle. Valele fileitä vermutilla samalla kun se keittyy kasaan. Kun pannun pohjalla on paksu siirappi, nosta broilerit pois ja lisää 2-3 rkl vettä. Varo ettei siirappi ehdi palaa. Pyörittele siirappi irti pannun pohjasta ja kaada broilerin päälle.


P&S on hyvä maustekauppa, tarjonnassa on paljon luomua ja eksoottisia juttuja. Toinen erinomaisen hyvä ostospaikka on Tiger. Kyllä, se säläkauppa. Sieltä löytyy myös upea maustehylly, josta olen napannut mukaani mm. ryytineitoa (engl. nigella seed, kutsutaan myös sipulinsiemeneksi) joka maustaa perinteisesti intialaisia ruokia ja naan-leipää, lakritsijauhetta (siis ihan oikeeta lakritsinjuurta, vahvaa kamaa jota aion käyttää leivonnassa) ja unikonsiemeniä. Hinnat ovat 2-3 euroa per iso pussi. Eipä unikonsiemen nyt niin mielenkiintoinen löytö ehkä ole, mutta kilohinnan puolesta hyvinkin inspiroiva juttu! Monenlaisia mauste- ja yrttisekoituksiakin löytyy, kannattaa siis käydä kurkkimassa.
Tiger myy paljon muutakin kivaa, ja esim. KitKatia tai kahvipapusuklaata kaipaamaan jääneet tai hollantilaisten siirappivohveleiden ystävät yllättyvät iloisesti. Niin ja paukkusokeriakin sieltä saa! Ihan parasta!

Tuosta ryytineidosta sen verran, että lisäsin sitä puoli desiä löysään hiivataikinaan ja paistoin pizzakivellä ohuita naan-leivän tapaisia lättyjä ihan vain koemielessä. Järisyttävän hyvää, ja aivan varmasti jatkossakin käytän ryytineitoa leipiin. Ei tartte enää mennä intialaiseen syömään pelkän leivän takia - tähänkin olen nimittäin sortunut...

Etnokaupoissa mausteet ovat kovin halpoja, ja niistä saattaa tehdä löytöjä - eräs Kallion etnokauppa Hämeentiellä myy kokonaisia muskottipähkinöitä. Vähän tuhmaa, sillä jauhamattoman muskotin myyminen on ollut jo pitkään laitonta Suomessa. Mutta en valita, sekaannuin laittomaan tavaraan ja maku on loistavan aromikas nopeasti väljähtyvään valmiiksi jauhettuun muskottiin verrattuna.
Myös mallasviinietikkaa, Marmitea, kokonaista kardemummaa, sarviapilaa, ruusu- ja appelsiininkukkavettä ja muita aarteita piiloilee hyllyissä rohkeita ja ennakkoluulottomia shoppailijoita odottelemassa.

Ulkomaanmatkoilta kannattaa tuoda mausteita kotiin ja/tai tuliaisiksi. Maustetuliaisten siivittämänä on mukava lähteä keittiömatkalle muistojen perään tai haaveilla uusista matkoista. Ahkeraan reissaavat vanhempanikin tietävät jo tuoda mausteita, oliiviöljyä tai muuta maistuvaa matkoiltaan, turistikrääsä ei minusta hurraahuutoja kirvoita.

Mausteita kannattaa yleensä kuumentaa tavalla tai toisella ennen käyttöä. Varsinkin curry sekä voimakkaan ruohoiset kumina, juustokumina ja korianteri rakastavat lämpöä. Ne kannattaa pyöräyttää pannulla rasvassa parin minuutin verran ennen muiden raaka-aineiden lisäämistä, ja pitkä kypsennys saa maut pyöristymään entisestään. Jos haluat käyttää em. ihania mausteita vaikka lihapyörykkätaikinaan, laita ne öljytilkan kanssa hetkeksi mikroaaltouuniin lämmittelemään ennen jauhelihaan sekoittamista.
Jos käytät kokonaisia mausteita, paahda niitä kuivalla pannulla ennen jauhamista. Saat irti rutkasti enemmän makua.
Myös tomaattipyre ja currytahna kiittävät lämpökäsittelystä. Varsinkin tomaattipyreen metallinen maku taittuu paremmin pois öljyssä pyöräyttämällä ja lisäämällä ruokaan hiukan sokeria. Sokerin lisääminen toimii myös tomaattimurskan kanssa.

Teemaan sopivasti ajattelin tehdä (karhun-)palveluksen teille mussukoille ja kertoa reseptin mielettömän ihaniin intialaistyylisen mausteisiin poppiksiin. Halpaa, hyvää ja riippuvuutta aiheuttavaa tarjottavaa. Miltä kuulostais?
Voit käyttää ihan tavan maissinjyviä ja poksautella ne kattilassa tai sortua micropopcorneihin. Mikäli käytät oikotietä, jätä suola pois reseptistä. Jos taas menet perinteisellä tyylillä, käytä öljyä ja maissinjyviä sen verran että molemmat peittävät kattilan pohjan.
Mutta aletaas sitte sotkea!

Tarvitset:
satsin popcornia
50 g voita
1 tl hienoa suolaa
1 tl sokeria
½ tl hienoksirouhittua mustapippuria
1 tl paprikajauhetta, savustettua tai ei
½ tl currya
1 tl juustokuminaa
1 tl korianteria
1/3 tl jauhettua kardemummaa
(ripaus chiliä tai cayennea tulisen ystäville)

Poksuttele popcornit. Laita voi ja mausteet lämmittelemään joko liedelle tai mikroaaltouuniin, kuumenna lempeästi pari minuuttia välillä sekoitellen. Kippaa puolet poppiksista kulhoon ja lorauta puolet mausteliemestä päälle sinne tänne, pyörittele kauhalla hyvin sekaisin. Lisää loput poppikset ja huiski loppu mausteliemi päälle, pyöräytä sekaisin ja koeta olla syömättä kaikkia yksin.


Kevät alkaa pikku hiljaa taittua kesäksi, aikaiset aamut ja myöhäiset illat ovat jo valoisia. Jotenkin aistit ovat olleet tänä keväänä terävämpänä ja olen osannut nauttia kaikesta paremmin - liekö syynä se, että ikkunan takana on metsä jonka elämää on mukava seurata ja kaiken näkee nyt läheltä? Oli niin tai näin, ihania päiviä on vielä paljon edessä!


-Hulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti