torstai 30. heinäkuuta 2015

Joulukalenteri - joulu(lahja)ostoksista

Olen ihan avoimesti shoppaholisti ja mestariostostelija. Tämä taito on osin geenien - kiitosta vaan äitee - sekä myös tiukan treenin tulosta. En käytännössä ikinä maksa mistään täyttä hintaa, ja jaksan kytätä haluamaani tuotetta vaikka vuosia kunnes löydän sen hintaan jonka olen valmis maksamaan. Joka on korkeintaan 60% normaalihinnasta, yleensä alle puolen.
Joskus harvakseltaan haaskaan rahaa normaalihintaisiin tuotteisiin, mutta silloin on kyse jutusta joka on jo sellaisenaan silmissäni arvokkaampi kuin mitä siitä pitäisi pulittaa. Olen oppinut arvostamaan myös hyväkuntoista käytettyä merkkitavaraa, esimerkiksi laukuistani suurin osa on tätä nykyä käytettynä ostettuja kuten myös 2 Murun minulle synttärilahjaksi antamaa laukkua.

Vuosien varrella löytöjen tekeminen on käynyt entistä helpommaksi, ensin kivijalkakirppisbuumin, sitten Huuto.netin ja myöhemminTori.fin ansiosta. Tänä päivänä myös Facebook on täynnä kirppisryhmiä, joista voi löytää todellisia aarteita - uudenveroista tai uutta tavaraa, jonka hinnasta on jo petäjäiset tippuneet pois. Olen jo pitkään hyödyntänyt näitä kaikkia tahoja ja säästänyt hirveät määrät rahaa!

Kuva lainattu intentionalbygrace.com

Jouluostoksia tehdessä kannattaa hyödyntää samoja periaatteita. Jos tuote on uusi, alkuperäisessä pakkauksessaan ja laput kiinni, miksei sitä voisi ostaa yksityishenkilöltä liikeyrityksen sijaan ja antaa lahjaksi? Jos olet tehnyt mahtavan löydön, mikään ei estä sinua antamasta sitä lahjaksi ihmiselle jonka tiedät arvostavan.
Äitini sai viime jouluna lahjaksi kalliin merkkilaukun, joka on edellisessä elämässään palvellut mallikappaleena. Suoraan pakasta vetäistynä en olisi ikinä pystynyt laukkua ostamaan. Nyt äidillä on tyylikäs, laadukas laukku joka kestää vuosia ja vuosia ja jollaiseen hän tuskin olisi itse käynyt rahaa lykkäämään. Samoin minulla on 2 ihanaa laukkua, malleja ja värejä joita olen pitkään himoinnut (eikä niitä enää valmisteta), ja olen saanut ne lahjaksi rakkaimmaltani. What's not to like?

Ei näin.

Syksyllä kaupat tyhjentelevät kaikkea mahdollista varastoistaan. Kannattaa miettiä kauas eteenpäin. Onko kummilapsesi lähdössä talvella ensimmäiselle etelänmatkalleen? Hän saattaisi arvostaa uusia uikkareita ja uimaräpylöitä. Kesätavaraa, myydään pilkkahinnalla pois elokuun alessa.
Onko ystävälläsi taas vuoden vaihtuessa edessä se jokavuotinen elämänmuutos ja kuntoilun aloittaminen? Hän tuskin pahastuu saadessaan kivoja urheiluvaatteita. Kesätavaraa, myydään pilkkahinnalla pois.
Onko isäpuolesi innokas grillaaja, joka talven keskelläkin kaivaa grillin lumen keskeltä ja iskee pihvit tulille? Hänellä on taatusti tarvetta parilapannulle, savustuslaatikolle, teräsvartaille...kesätavaraa, myydään pilkkahinnalla pois.
Onko kummitätisi kova kutomaan? Rakastaako hän vahvoja, kirkkaita värejä? Varmasti ilahtuu saadessaan värikkäitä lankoja. Kesämallistoa, myydään pilkkahinnalla pois.

Ja niin edelleen, ja niin edelleen. Mieti mitä lahjottavat harrastavat, mitä merkittävää heidän elämässään tapahtuu nyt tai lähitulevaisuudessa, mitä heillä on ja mitä heiltä puuttuu. Sivulauseissa voit saada selville yllättäviä asioita. Joskus tulee lipsauteltua jotain puuttuvasta lämpimästä huovasta sohvannurkassa kippuroidessa, toisinaan kalareissusta palatessa sadateltua pohjaan jäänyttä uistinta.
Seuraile myös minkätyylistä tavaraa ihmisillä on; kovin yksinkertaiseen tyyliin mieltyneelle en suosittele äärest kruusattua enkä päinvastoin.

Eikä näin.

Yksi ohje minulla on ylitse muiden; keskity laatuun, älä määrään. Yksi hyvin harkittu ja taiten valittu lahja on parempi kuin 10 sinne päin osunutta. Parempi ympäristölle, parempi lahjan saajalle ja parempi lahjan antajalle. Et tuhlaa rahaa, luonnonvaroja etkä aikaa niiden 10 melkeintarpeellisen jutun haalimiseen, kun mietit tarkkaan ja ammut suoraan napakymppiin. Vähemmän saastetta, vähemmän vaivaa, vähemmän myös yleensä rahaa haaskattuna. Win-win.

Vaan näin.

Myös joulukoristeita, kodintekstiilejä ynnä muuta kannattaa ostaa alennusmyynneistä. Tammikuussa kaikki jouluaiheinen on ongelmajätettä ja pilkkahintaista. Moni ei ajattele nenäänsä pitemmälle, vaan ostaa uusia koristeita ja muuta seuraavan joulun alla vaikka tammikuussa ostaen saisi samat tavarat vähintään puoleen hintaan. Kun ostaa harkiten, säästäen ja tarkasti valikoiden, ne uudet joulutavarat voi sitten loppiaisena tuupata muitten kamppeitten kanssa vintille odottamaan.

Monesti ainoat asiat jotka taitavan lahjanostajan löytöjä yhdistävät, ovat huokea hinta sekä se että niille tulee varmasti käyttöä saajan elämässä. Jollain tavalla ne osuvat ytimeen ja täyttävät kolon jonka olemassaoloa saaja ei ole ehkä edes tiedostanut. Miä harvemmin kyselen ihmisiltä mitä nämä tahtovat lahjaksi, vaklaan kyllä sitäkin enemmän... :D

Ensimmäinen lahjaostokseni saapunee kotiini huomenissa. Silloin pitäisi postiluukusta kolahtaa juttu, jonka ostin käyttämättömänä ja maksoin 30% oikeasta hinnasta. Tiedän ja toivon sen olevan tulevalle kantajalleen mieluinen, sillä siinä yhdistyy tämän sydäntä lähellä oleva harrastus, juuri oikea tyyli sekä materiaali jota olen hänen nähnyt usein käyttävän.

Yksi rivi Joulukirjan lahjasivulla on täytetty. Monta riviä odottaa vielä täydennystä, mutta ei ole mitään syytä stressata, tässä on vielä kuukausikaupalla aikaa. Hyvä olo kyllä iski saman tien, kun voin olla rauhassa tämän yhden tärkeän ihmisen lahjan suhteen; hoidossa on!

Onko lukijoissa myös supershoppailijoita? Miten te hoidatte joulun kaltaiset pakolliset kuviot? Stressaten? Löysin rantein?

Muissa uutisissa: kesänuhaa pukkaa, sukujuhlaa pukkaa, töitä pukkaa. Perusmenoa siis, ryyditettynä nessuilla ja kröhällä...

- Hulta







2 kommenttia:

  1. Lahjoja ostan vain muutaman tai yritän värkätä itse jotain tarpeellista. Tällä on hyvä myös uhkailla lahjottavia :-) En erityisesti välitä shoppailusta yleensä mutta kirjakaupat saavat sydämeni värisemään innosta.

    VastaaPoista
  2. Itse en ole kovin hyvä värkkäämään muuta kuin syötäviä asioita, joten villasukat sun muut jätän ihanan anoppini värkättäväksi. Joskus on tullut sukulaisia lahjottua/järkytettyä herkkukoreilla, mutta muuten turvaudun aika lailla ostotavaraan. Valinnoissani on silti mukana ajatuksia ympäristön suuntaan ja pyrin suosimaan kotimaista.

    VastaaPoista