lauantai 17. lokakuuta 2015

Lauantai-ilta soosissa - viiden tähden päivällisherkuista

Päätin viimein tehdä jotain hyvää käyttäen saamiani Puljongin kastikkeita. Kävin Kespro-messuilla ja jo hyvän aikaa Puljongin tuotekehityspäällikön hattu päässään hillunut tuttuni Timo tuuppasi minulle sylin täyteen kastikkeita ja liemiä. Oli muuten jo vesi kielellä siinä kohtaa, sillä tiesin minkä luokan herkuista on kyse; Puljonki tekee liemet ja kastikkeet itse, aidoista asioista, perinteisin menetelmin.
Jos purkin päällä lukee että lihaliemi, se tarkoittaa että luita on paahdettu, keitetty ja maustettu. Kasvisliemeen on käytetty oikeita kasviksia. Ei oikoteitä, ei keinotekoista höttöä eikä huijausta. Siksi kehtaan liputtaa näiden kotimaisten tuotteiden puolesta vaikka muuten en paljon valmiskastikkeista perustakaan ja ennemmin keitän kastikepohjiin liemet itse.

Tänään valitsin purkkirivistä béarnaise-kastikkeen.
Kuva nyysitty Puljongin sivuilta

Jotta en peittäisi liikaa sen omaa makua, päätin tehdä glaseerattua kanaa, lankkuperunoita ja ruskistettuja herkkusieniä. Itselleni tekaisin "gurmeeta" eli elukan sijasta söin soijanugetteja. Vaikka broileriin käyttämäni glaseerauskastike on hyvin aromikasta, se on myös melko makeaa joten béarnaisen voinen täyteläisyys ja sitruunainen raikkaus toimivat erinomaisesti vastamakuina.

Koska broilerin sisäfileet tahtovat olla usein helposti kuivuvaa tavaraa, valitsin kypsennystavaksi mehukkuutta lisäävän yhdistelmän; kypsensin fileet maustettuna melkein kypsäksi uunissa 200 asteessa, lisäsin portviiniä ja annoin lämmitellä hetken.  Siirsin fileet pannulle viineineen päivineen ja haudutin 10 minuuttia (lisäsin hiukan vettä kun liemi uhkasi kuivua liikaa). Nostin fileet takaisin uunivuokaan, lisäsin pannulle karamellisoitua sipulia, keitin liemen kasaan paksuksi siirapiksi ja pyörittelin fileet siinä. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta tulos on uskomattoman herkullinen. Jos haluat tehdä pulled chickeniä, sen kun keittelet tipuja viitisen minuuttia lisää ja nypit fileet rikki sillä aikaa kun liemi kiehuu kasaan.

Koska lautasella pääosassa oli kuitenkin kastike, en jaksanut säätää enempää kuin oli aivan pakko - eli sen verran mitä kanan valmistus vaati. Béarnaise on oikeastaan lempisoosini, joten lätkin sitä surutta niin perunan kuin salaatinkin päälle...pervoa tai ei, jokaisella on omat pikku kieroutensa. :D

Murun makuhermoihin tämä setti osui melko lailla kohdilleen; pisteitä tuli 5/5 ja maininta siitä, että nyt oli lähestulkoon parasta sapuskaa jota olen ikinä saanut aikaan. Ironista, että lautasella oli valmiskastiketta...kertoo vain siitä, että kyseessä on laadukas tuote ja sitä ei hävetä tarjota kenellekään. Toiseks parasta béarnaisea jota olen ikinä syönyt (ykkössija menee ihan häpeämättä miun omalle versiolle).

Karamellisoitu sipuli loistaa edelleen poissaolollaan Suomen kauppojen hyllyillä, joten se täytyy tehdä itse. Tekemiseen menee aikaa, mutta se ei ole vaikeaa. Tästä satsista tulee hillopurkillinen, ja se sopii kaikkeen ruuanlaittoon. Monet helpot suosikkiruuat saavat runsain mitoin lisämakua tästä ihanan aromikkaasta, pitkään säilyvästä arjen pelastajasta - jos haluat päästä helpolla ja saada uskomattoman herkullisen pataruuan, tomaattikastikkeen tai vaikka jauhelihakastikkeen, käytä pari ruokalusikallista karamellisoitua sipulia ja voit unohtaa tuoreen sipulin pilkkomisen ja ruskistelun!

Tarvitset vain:

kilon sipulia tai punasipulia
1 tl suolaa
1 rkl voita
1 rkl öljyä
3 rkl tummaa siirappia
1-2 rkl balsamietikkaa
2 dl portviiniä tai punaviiniä (kohtuullisen makuista kannattaa käyttää, Carl Jung Rotlack pelaa oikein hyvin tässäkin)

Leikkaa sipulit puoliksi ja suikaloi n. 3-5 mm paksuiksi suikaleiksi. Kuumenna iso paistinpannu tai laajapohjainen kattila keskilämmöllä, lisää voi, öljy, suola ja sipuli. Ruskistele pikku hiljaa kunnes sipulin väri on tumma ja maku paahteinen muttei palanut, tähän menee ainakin noin 20 minuuttia. Lisää loput ainekset ja raaputtele pannun pohjasta kaikki irti sillä aikaa kun viini haihtuu ja lopputulos alkaa muistuttaa paksua hilloa. Kun siirrät sipulisuikaleita syrjään ja pohjalle ei enää valu lientä vaan kaikki alkaa muistuttaa siirappia, valmista tuli! Käsittele lasipurkki väkiviinaetikalla, Atamonilla tai kuumentamalla jotta säilyvyys paranee. Purkita lopputuote ja säilytä jääkaapissa. Käytä reilun kuukauden kuluessa.

Mutta jos/kun nyt kuitenkin haluatte tietää miten tämän illan täydellinen broileri valmistui, täältä pesee:

600 g broilerin sisäfilettä
1 rkl (valkosipuli)öljyä
pikkuisen mustapippuria
½ tl rosmariinia tai timjamia
1 tl rakuunaa
1 dl portviiniä tai punkkua
1 dl vettä
2 rkl karamellisoitua sipulia

Pyörittele huoneenlämpöiset fileet öljyssä ja mausteissa kauttaaltaan, lado tiiviisti pieneen uunivuokaan ja kypsennä 200 asteessa n. 20 minuuttia. Lisää viini, peitä vuoka ja hauduta kymmenisen minuuttia. (Tässä kohtaa on hyvä lykätä potut uuniin, jos laitat pellin uunivuuan yläpuolelle vuokaa ei tarvitse peittää)
Kuumenna paistinpannu, kippaa uunivuuan sisältö pannulle, lisää vesi ja kypsennä varovaisesti fileitä käännellen kunnes ne alkavat olla kypsiä ja jopa ihan vallan näyttämään siltä että ne alkavat pian hajota. Nosta fileet takaisin uunivuokaan.
Laita karamellisoitu sipuli pannulle, sekoita liemeen ja keitä kasaan paksuksi siirapiksi. Palauta broileri pannulle, pyörittele siirapissa ja tarjoa.

Ja tässä lopputulos;



Voin kertoa, että tuo kuvassa näkyvä kastikemäärä ei riittänyt mihinkään, vaan sitä lotrattiin kummankin lautaselle melko merkittävä määrä lisää.

Muissa uutisissa elämän suuret mietinnöt jatkuvat, joulu lähestyy, Toton konserttiin liput ostettuna (WHOOOOOP WHOOOOOOP!!!) ja ensimmäistä kertaa elämässäni olen tainnut kasata itselleni harkitun kokoelman vaatteita ja asusteita. Oho.

Leppoisaa lauantai-iltaa!
=) Hulda

4 kommenttia:

  1. Puljonkia ostoslistalle, to do - listalle karamellisoitu sipuli. Joskus saatiin kaverin kanssa ravintolassa niin hyvää bearnaisea, että pyydettiin toinenkin kastikekannu ja leivällä mussutettiin sekin tyhjäksi 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikea asenne. Ja todellaki - hyvä béarnaise menee vaikka lusikalla suoraan kiposta! :D

      Poista
  2. Niin ja joulublogauksia odotellessa 😊

    VastaaPoista