sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Aaton jälkilöylyt - joulun makeista herkuista

Nonni, jopa meni taas viikko hurahtamalla! Tässä on tehty lisää joululahjahankintoja, laitettu kodin valaistus uusiksi ja hommattu myös jouluvaloja. Ostin sen Clas Ohlsonin valokranssin josta puhuin aiemmin, mutta valoverkkoa en vielä löytänyt. Pitää käydä K-raudassa ja Löytöliiterissä tutkailemassa jos löytyisi pieni vaalea valoverkko; Ohlsonilla oli kyllä verkkoja mutta olivatpa tummia ja niitä myytiin vain 3 x 2 metrin pakkauksissa. Koska en ole perustamassa bordellia tai muutoin aikeissa valaista koko metikköä, en tarvitse kuutta metriä valoverkkoa vaan parikin metriä on jo enemmän kuin tarpeeksi. Löytyy se kohtuus meikäläiseltäkin joskus harvoin...

Jouluaattona kohtuus ei ole ehkä se ensimmäinen juttu mikä tulee mieleen. Joten tässäpä teillen ne övereimmät herkut, jälkkärit ja juomat joita on ikinä mieleen pälkähtänyt värkätä.

Ensimmäinen herkku on oma päähänpälkähdykseni vuodelta -02. En ole koskaan ollut omenahyveen suurin fani, joten jollain tapaa tämä monsteri piti kesyttää. Keksin sekoittaa sen jäätelöön. Jouluiset mausteet ja fariinisokeri tuunaavat hyveen jouluiseksi, ja jäätelöön sekoittaminen ja kauniiseen muottiin pakastaminen tekevät siitä juhlavan jälkkärin.
Kannattaa katsoa, että hyvejäätelö on korkeintaan 4 cm paksussa kerroksessa. Muuten sitä on todella hankala leikata ja syödä edes suhteellisen sivistyneesti. Voit myös pakastaa hyvejäätelön annosmuotteihin.
Kinuskiin ja hyveeseen kannattaa käyttää mielellään itsetehtyä mehutiivistettä. Parhaiten toimivat muutenkin omenan kanssa hyvin yhteen pelaavat marjat kuten punaviinimarja, karpalo, puolukka, karviainen tai ihan vallan jopa itse omena. Olen käyttänyt omenaa ja punaviinimarjaa yhdessä.

Omenahyvejäätelö
6-8:lle

vuuan pohjalle:
4 punakuorista, kiinteää omenaa (esim. Royal Gala, Jonagold)
1 tl piparimaustetta
2 rkl omena- tai marjamehutiivistettä
½ dl fariinisokeria

pinnalle:
1 dl fariinisokeria
2 dl kaurahiutaleita (tai desi mantelilastuja ja desi kaurahiutaleita)
75 g voita
1 tl piparimaustetta

Lisäksi:
1,5-2 litraa hyvää vaniljajäätelöä

Omenakinuski:
 1 dl omena- tai marjamehutiivistettä
25 g voita
1,5 dl fariinisokeria
1 dl tummaa siirappia
1,5 dl kuohukermaa
½ maustemittaa suolaa

Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Voitele n.25-28-senttinen piirakkavuoka.
 Paloittele omenat noin sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. Laita ne vuuan pohjalle, lisää mehu ja ripottele sokeri ja mauste pinnalle.
Sulata voi ja sekoita kaikki ainekset sekaisin keskenään. Levitä omenoiden päälle. Paista puolisen tuntia, kunnes omenat ovat pehmeitä ja pinta rapea. Anna jäähtyä täysin, hajota kulhoon niin ettei kuorrutteesta jää kovin isoja paloja.

Ota jäätelö sulamaan. Kun se on juuri ja juuri sekoitettavissa, sötkötä omenahyve ja jäätelö keskenään suht tasaisesti ja kaada isoon kelmulla vuorattuun piirakkavuokaan tai vastaavaan, kauniiseen astiaan. Kääräise kelmu vielä jäätelön päälle. Pakasta.
Anna hyvejäätelön sulaa puolisen tuntia ennen tarjoamista. Kumoa vuuasta tarjoiluvadille ja koristele vaikka piparinmuruilla tai valuta kinuskikastiketta päälle.

Tee kinuski: kuumenna mehu, sokeri, siirappi ja voi kattilassa rauhassa sekoitellen. Anna kiehua viitisen minuuttia, kunnes seos on paksua ja kauniin ruskeaa. Lisää kerma, anna jäähtyä ja tarjoa omenahyvejäätelön kanssa.


Seuraava tekele on vähän erilainen otos riisipuurosta. Makumaailma viittaa joulun alkulähteille, itäisille maille. Puuro maustetaan mantelijauholla, kanelilla, neilikalla, inkiväärillä, kardemummalla ja vaniljalla ja kruunataan glögistä keitetyllä kastikkeella. Puhumatta paras.

Mantelipuuro ja glögikastike
4:lle
2 dl vettä
1,75 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
2 dl mantelijauhoa
kanelitanko
2 kokonaista neilikkaa
2 cm pätkä halkaistua vaniljatankoa tai 2 maustemitallista jauhettua vaniljaa tai 2 tl vaniljauutetta
2 kokonaista kardemummaa tai 1 maustemitta jauhettua kardemummaa
1 cm pätkä tuoretta inkivääriä tai ½ maustemitallista jauhettua inkivääriä
1 tl suolaa

kastike:

3 dl glögitiivistettä
5 dl vettä
2 rkl perunajauhoa
2 tl (vanilja)sokeria

Kastike ensin:
Sekoita perunajauho puoleen desiin kylmää vettä. Laita glögi ja loput vedestä kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunajauhovesi tarmokkaasti sekoittaen kuumaan nesteeseen, anna kuplahtaa nopeasti ja ota kattila liedeltä. Sokeroi pinta.

Sitten puuron kimppuun:
Kiehauta vesi, lisää riisi. Keitä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Laske levyn teho pienelle, käytä kattilanalusritilää jos sinulta sellainen löytyy. Lisää parisen desiä maitoa (tai jotain sinnepäin), mantelijauho ja mausteet suolaa lukuunottamatta. Sekoittele puuroa vähän väliä ja lisäile maito vielä parissa erässä, kun edellinen satsi on lämmennyt ja alkanut imeytyä. Keitä puuroa suljetun kannen alla reilu puolisen tuntia, sekoittele vähän väliä kunnes kaikki neste on imeytynyt. Mausta valmis puuro suolalla.
Kerää kokonaiset mausteet pois puurosta ennen tarjoilua. Tarjoa perinteisten rimminkien kanssa.

Riisipuuro taipuu myös riisivanukkaaksi, jolloin se toimii loistavasti jälkiruokana. Jätä tällöin puuro hyvin löysäksi, ettei se kikkaroidu (ihhihihi hassu sana) jäähtyessään. Anna puuron jäähtyä täysin, vatkaa 3 dl kuohukermaa vaahdoksi ja sekoita puuroon. Voit lisätä vanukkaaseen 1-2 dl kuorittuja appelsiininpaloja, säilykemandariinia, karkeaksiraastettua hapanta omenaa tai vaikka säilöttyjä kirsikoita palasina.

Joskus ruuan päälle ei tee mieli mitään kiinteää ravintoa, oli miten vaan jälkiruokamahassa tilaa. Silloin maistuu lämmin juoma. Miksipä ei tehtäis raikasta karpaloglögiä tai täyteläistä lumiukkosoppaa?

Karpaloglögi
2-4:lle

1 l karpalomehua
2 kanelitankoa
vaniljatanko
3 kardemummaa
6 neilikkaa
3 maustepippuria
1 cm pala tuoretta inkivääriä
puolikas Granny Smith-omena 3 lohkossa tai 1 dl omenamehua

Laita kaikki ainekset kattilaan, lämmitä 1-teholla kiehuvaksi. Mitä hitaammin, sen parempi, jotta mausteiden maut ehtivät tekeytyä. Nosta omenanlohkot varovasti pois kattilasta, poista muut mausteet. Voit terästää glögiä halutessasi, mutta se on hyvää sellaisenaankin.
Jos puolukka maistuu paremmin, voit korvata karpalomehun puolukkamehulla. Tai vaikka käyttää molempia, kaksin aina kaunihimpi. Usein myös herkullisempi.


Lumiukkosoppa
kahdelle

4 dl maitoa, mielellään kevyt- tai täysmaitoa
8 palaa taloussuklaata, maitosuklaata tai Geishaa
1 dl vaahtokarkkeja
2 piparminttukarkkikeppiä

Aikuisten lumiukkosoppaan lisäksi minttuviinaa ja Baileysia

Lämmitä maito höyryäväksi mikrossa tai kattilassa. Jaa suklaa paloina kahteen kuppiin, kaada maito päälle ja sekoittele kunnes suklaa on tasaantunut. Aikuisten herkut, mikäli sellaisia haluaa nautiskella, menevät myös tässä kohtaa sekaan. Lopuksi lisää vaahtokarkit pinnalle ja tuuppaa karkkikepit kuppeihin.


Täällä alkaa torppa hiljenemään pikku hiljaa, hoitokoirakin rauhoittui nukkumaan ja niinpä mekin aivan kohta. Vielä ehtii keskiyön voileivän naukkaamaan, hirveä nälkä iski yllättäen. Kyl vaa tää valvominen on hieno laji, kerta kaikkiaan. Jos viime yö meni unettomana Pariisin iskujen takia, tänä yönä taitaa uni maistua senkin edestä. Mutta jottei kellekään jää epäselväksi;

Rakkauden kaupunki vuotaa verta. Niin minunkin sydämeni.

Rakastakaa toisianne

-Hulta

2 kommenttia:

  1. Mahtaisko sulta löytyä se chilillä maustetun suklaakakun ohje vielä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se pitää vielä testata. Ohje on miun vanhalla läppärillä, joka on rikki joten täytyy kokeilla toimiiko muisti vai ei...mutta tulossa on, aivan varmasti! =)

      Poista